Миокардна перфузионна сцинтиграфия

Миокардната перфузионна сцинтиграфия е тест, при който се използват малки дози радиоактивни вещества за да се оцени кръвния ток, който преминава през сърдечния мускул, както и функцията на сърцето. Тъй като кръвоснабдяването на сърцето се увеличава при по-активна работа на сърцето, този тест обикновено се провежда след натоварване. При невъзможност за извършване на натоварване, то се предизвиква с медикаменти.

Защо се препоръчва провеждане на миокардна перфузионна сцинтиграфия?

Тази диагностична процедура представлява неинвазивен метод за оценка на предишни инциденти свързани със сърцето,както и на риска за бъдещи сърдечни проблеми.

Определяне на риска от инфаркт на миокарда
Оценка на необходимостта от коронарна ангиография, ангиопластика или сърдечна операция.
Оценка на риска от сърдечен инцидент преди друга (не-сърдечна) операция
Определяне на зоните от сърдечния мускул, където кръвоснабдяването не е достатъчно.
Демонстрира каква част от сърдечния мускул има намалено кръвоснабдяване.
Предоставя информация за помпената функция на сърцето
Определя обема на стар миокарден инфаркт.
Оценка на успеха от ангиопластиката или коронарната байпас хирургична интервенция.

Рискови фактори за усложнения по време на процедурата.
Преди насрочването на дата за теста, уведомете лекаря за заболявания или сътояния, които биха ограничили способността ви за натоварване

артрит, артроза на коленни или тазобедрени стави
астма или хронично заболяване на белия дроб

Този тест може да е неподходящ при пациенти със следните заболявания:
Миокардит
Ритъмни нарушения (аритмия)
Скорошна белодробна инфекция
Коарктация на аортата
бременност
Тежкостепенни стеснения (стенози) на аортната клапа
Тежкостепенна сърдечна недостатъчност

Преди процедурата
Между 24 и 48 часа преди изследването не трябва да приемате следните храни и медикаменти:

Напитки съдържащи кофеин: кафе, чай, кола, енергийни напитки)
Храни, съдържащи кофеин: шоколад, сладкиши, какао.
Болкоуспокояващи, съдържащи кофеин: Ацефин, саридон, Solpadeine
Продукти, сърържащи теофилин.
Дипиридамол.
Бета блокери

Възможно е да бъдете помолени да не с ехраните и да не пиете течности 4-8 часа преди теста. Носете свободни дрехи и удобни обувки, защото натоварването се извършва с велергометър. Ако сте пушач, избягвайте цигарите 1-2 дни, или поне през последните 4 часа преди изследването. Ако страдате от диабет, вземете медикаментите или инсулина, които са ви назначени. Попитайте лекарят кога да приемете храна.

Съобщете на персонала ако:
Имате алергии
Вземате билкови медикаменти или добавки
Имате диабет
Сте или има вероятност да сте бременна
Кърмите
Имате протезни импланти някъде в тялото си.

По време на процедурата

Тестът се състои от две части: през първата част се извършва натоварването с велергометър и сканиране в състояние на „стрес“, и втори етап, след около 2-3 часа в състояние на покой.
За диагностиката е важно поведението на радиофармацевтика в двете фази.
Преди натоварването ще ви бъде измерено кръвното налягане и ЕКГ регистрация, за да се оцени работата на сърцето в покой. След това ще започнете да „карате“ велергометъра, като степените на трудност ще се увеличават на всеки три минути. В края на всеки интервал от три минути ще бъде измервано отново кръвното налягане и провеждана ЕКГ. Това се извършва от екип от лекари, без да спирате натоварването. Този етап от теста ще приключи в момента, в който честотата на сърдечните удари в минута достигне определена стойност.
Тогава се извършва инжектирането на радиоизотопа. Необходими са минута-две след инжектирането да продължите да въртите велергометъра и след това постепенно да спрете. В този момент коронарните съдове, които кръвоснабдяват сърдечния мускул, нормално са най-силно разширени и радиоизотопът изпълва съдовете и навлиза в клетките на сърдечния мускул, ако те са добре кръвоснабдени. При наличие на стеснен коронарен съд, стар инфаркт и др. промени, навлизането на радиоизотопа ще бъде ниско и на образа ще се визуализира дефект в кръвоснабдяването.
След „стрес“ фазата е добре да пиете повече вода, както и да хапнете. Това ще помогне на по-бързото отмиване на радиоизотопа от тъканите. Ще ви бъде даден нов час (след 2-3 часа) за втора инжекция радиоизотоп, но вече в състояние на покой. Около 15 -20 мин по-късно отново ще бъдете поканен в залата с апарата. Там ще с епроведе отново сканиране на сърцето Ви.

След процедурата.
Продължителността на целия тест е между 3 и 5 часа. Не е необходим болничен престой.

Възможни усложнения.
Ако имате исхемична болест на сърцето, е възможно по време на натоварването да получите болка или напрежение в гърдите. Съобщете на лекаря, той ще ви даде необходимия медикамент или ще прецени че тестът трябва да бъде прекратен по-рано. Съобщете на лекарите ако се появят дискомфорт в областта на долната челюст, врата, лявата ръка или корема.

Резултат.
След края и на вторатат фаза, лекарят ще сравни натрупването на радиоизотопа в състояние на „стрес“ и „покой“. Ако вашето сърце е сравнително здраво, няма да има съществена разлика между двата образа.

Close Menu