153 Samarium – Палиативно лечение на метастатичната костна болка.

Какво е 153Samarium?

153Samarium е медикамент за лечение на пациенти с костна болка, вследствие на злокачествено заболяване, което се е разпространило по костите. Това е радиофармацевтик, което означава, че това е лекарствено вещество, съдържащо радиоактивен изотоп (в случая Самарий-153). Радиоизотопите емитират енергия под формата на радиационно лъчение.

За какво се използва Самарий-153?

При някои пациенти с туморни заболявания, клетки от тумора попадат в кръвообръщението и от там до костите. Там те могат да формират нови туморни зони, наречени метастази.

Най-често метастазират в костите ракът на простатата, гърдата, белия дроб. Метастазите по костите причинява болка, която трудно се поддава на лечение.

Какво е действието на Самарий-153?

С разрастването на костните метастази, те причиняват увреждане на костта. Новите костни клетки растат по-бързо от обикновенно, като по-този начин организма се старае да възстанови увреждането. Самарият открива зоните на повишено делене на клетките в метастазите, включва се в тях и отдава йонизиращо лъчение, което води до намаляване на болката при повече от половината пациенти. Колкото повече са метастатичните зони по костите, толкова по-голяма част от инжектирания Самарий ще се задържи в организма. Останалата част ще бъде отстранена от организма чрез урината.

Как се прилага Самарий-153?

Самарий-153 се прилага с еднократна инжекция, във вена, обикновено на ръката. Инжектирането продължава около минута. Обема на Самарий-153, което получавате зависи от теглото. Специалистът по нуклеарна медицина определя необходимата за вас доза.

Кога да очаквам успокоение на болката?

Вие можете да забележите успокоение на болките по костите една седмица след инжектирането, като подобрението продължава още 4 седмици. При пациенти, които отговарят добре на терапията болкоуспокояващият ефект се задържа 4 месеца.

Ако се чувствате по-добре след приема на Самарий, Вие можете да намалите приеманите дози от други болкоуспокояващи средства (например опиати).

Самарий-153 лекува ли костните метастази?

Самарий-153 не лекува костните метастази. Той се изполва за контрол на местатичната костна болка. Овладяването на болката ще Ви помогне да участвате активно в лечението на туморното заболяване и да осъществявате нормално ежедневните дейности.

Трябва ли да приема Самарий-153?

Не всеки лечебен подход е подходящ за всеки пациент.

Вие не трябва да приемате Самарий-153 ако:

Сте бременна. Ако има вероятност да забременеете, вие трябва да използвате ефективен контрацептивен метод. Съобщете на лекуващия Ви лекар ако сте бременна или кърмите.

Ако сте провели химио- или лъчетерапия в последните 6 седмици, тъй като е необходимо да се възстановите от тези процедури.

Имате алергия.

Ако имате нарушение на бъбречната функция, лекарят може да прецени, че можете да вземете по-малка доза Самарий-153.

Съобщете на лекуващия Ви лекар, ако вземате друг медикамент, назначен или не от лекар. Други медикаменти могат да повлияят ефективността на Самарий-153.

Химиотерапевтикът Etidronate може да попречи на ефективността на Самарий.

Какви са рисковете?

След инжектирането на Самарий-153, Вие може да не получите пълно успокоение на болката. Според различни проучвания между 50% и 70% от болните получават подобрение на болковия синдром в различна степен.

Скоро след инжектирането на Самарий-153 Вие можете да имате леко увеличение на болките по костите. Това се нарича ”феномен на разпалване” (флеър) на костната болка и обикновено настъпва около 3 дни след инжектирането на Самарий. Тази болка обикновено се успокоява от болкоуспокояващи като парацетамол.

Здравите участъци по костите, както и нормалните тъкани поглъщат много по-малка част от Самария, който е инжектиран, но някои от здравите клетки могат да бъдат увредени от радиацията.

Белите кръвни клетки и тромбоцитите са основно засегнати от радиацията. Необходимо е често проследяване на кръвната картина. Необходимо е да направите първите кръвни изследвания една следмица след инжектирането на Самарий.

Ако имате нисък брой бели кръвни клетки избягвайте да срещате хора с инфекциозни заболявания. Посетете веднага лекар в случай, че имате симптоми на инфекция.

Ако имате ниски тромбоцити, посетете веднага лекар ако забележите необичайно кървене, черни, лъскави изпражнения, кръв в урината или изпражненията или подкожни кръвоизливи.

Внимавайте да не се порежете при използване на остри предмети.

Избягвайте контактни спортове, както и всички ситуации, при които може да бъдете наранени.

Какви са възможните нежелани реакции?

  • Слабост и липса на сила
  • Диария
  • Главоболие
  • Замаяност
  • Объркване
  • Подуване на колене/ глезени/ръце
  • Ниско кръвно налягане
  • Мускулна слабост
  • Изпотяване
  • Самарий не причинява опадане на косата.

Опасна ли е радиацията?

Самарий излъчва два вида йонизиращи лъчения: β и γ- лъчи. Рискът от тази радиация е много малък. Дозата, която ще приемете ще бъде измерена преди инжектирането й с оглед получената от Вас доза да е точната.

Необходима ли е подготовка преди приема на Самарий-153?

Тъй като Самарият се отделя от организма чрез урината, уведомете лекарят ако употребявате памперс или имате катетър.

Необходимо е да изпиете поне две чаши вода или други течности непосредствено преди процедурата на инжектирането на Самарий-153. Това ще предизвика изпълване на пикочния ви мехур и ще го предпази от радиацията.

Ако обикновено вземате други медикаменти, ги носете в болницата в деня на инжектирането.

Следвайте инструкциите дадени ви от медицинския персонал.

Какво е необходимо да правя след инжектирането на Самарий-153?

За около 12 часа след инжекцията, Самарият ще се изхвърля от тялото Ви чрез урината. Това означава, че тя ще съдържа малки дози радиация, въпреки че вие няма да се чувствате по-различно от обикновено. Поради радиацията в урината е необходимо да избягвате обществени тоалетни. У дома пийте много течности и уринирайте колкото е възможно по-често. Ако сте мъж, се препоръчва да уринирате седнал. Пускайте два пъти водата в тоалетната, почистете, ако има капки урина около тоалетната чиния и си измивайте добре ръцете.

Ако не можете да контролирате уринирането е добре да бъде поставен катетър, който да отвежда урината безопасно за поне 6 часа. Ако урина, кръв или други телесни течности попаднат върху дрехите Ви, не го докосвайте. Изперете дрехите отделно от другите или ги съхранявайте 2 седмици и след това ги изперете.

Поне 4 седмици след инжектирането, съобщавайте на всеки лекар, сестра или зъболекар, че сте лекуван със Самарий-153.

Можете да се храните и да пиете, всичко както преди лечението.

Радиацията, която получавам опасна ли е за хората около мен?

Тъй като Самарий-153 е радиоактивен медикамент, Вие трябва да спазвате следните предпазни мерки:

24 часа след инжектирането е необходимо да спазвате дистанция от около един метър от деца или бременни жени.

Около една седмица след терапията не се препоръчва да спите в едно легло с дете или бременна жена, но можете да имате по-близък контакт за по 15 минути на ден.

Ще ми бъдат ли необходими допълнителни дози Самарий-153?

Лечението със Самарий-153 не включва регулярното му прилагане. Ако е необходимо дозата може да бъде повторена най-рано след 8 седмици.

Close Menu